גיטרה קלאסית למתחילים – כל מה שרציתם לדעת
- assafhaskimusic
- Dec 12, 2023
- 3 min read
Updated: Dec 28, 2023

גיטרה קלאסית היא כלי נגינה יפהפה עם צליל עשיר ועמוק. היא מתאימה למגוון רחב של סגנונות מוזיקליים, החל ממוזיקת קלאסית ועד למוזיקה פופולרית.
המאמר הזה מיועד למי שמחפש גיטרה למתחילים. הוא מספק הצצה לעולם המופלא של הגיטרה הקלאסית, נותן שכל נגן צריך לדעת ונותן כמה טיפים לבחירת הגיטרה המתאימה.
קלאסית ועממית
גיטרה הקלאסית היא כלי נגינה עתיק, עם היסטוריה של למעלה מ-500 שנה. היא התפתחה מכלי מיתר קדומים, כמו הלאוטה והויהואלה. צורתה הסופית של הגיטרה המוכרת כיום, עוצבה במאה ה-19 על ידי יצרן הגיטרות הספרדי אנטוניו דה טורס. העיצוב האלגנטי והצלילים העדינים של הגיטרה הקלאסית, הפכו אותה לאהובה במיוחד בקרב נגנים ומוסיקאים ברחבי העולם, והיא נפוצה במוסיקה קלאסית, מוסיקה עממית אירופאית ומוסיקה לטינית.
צעד ראשון לנגן
כשואלים נגנים מנוסים איזה גיטרה הכי טובה למתחילים, הם בדרך כלל יצביעו על הקלאסית. היא מתאימה מאוד בתוך כלי נגינה ראשון וגיטריסטים רבים התחילו איתה את דרכם המוסיקלית. לגיטרה הקלאסית מיתרים עשויים ניילון, שהם נעימים יותר לאצבעות, מפחיתים את הכאב בתחילת הלמידה ומאפשרים תרגול ארוך יותר. יחסית קל להפיק בהם צליל, מה שמפחית את התסכול של התלמידים. הצוואר הרחב שלה מקל על האחיזה ועל מיקום נכון של האצבעות על המיתרים.
מבנה הגיטרה הקלאסית
חוץ מלדעת איך לפרוט על הגיטרה, חשוב שנגני גיטרה יכירו את מבנה הגיטרה וחלקיה השונים. הגיטרה הקלאסית מורכבת ממספר חלקים עיקריים:
גוף הגיטרה הוא תיבת התהודה, שיש לה צורה המזכירה את הספרה 8. זהו החלק הגדול ביותר והוא עשוי בדרך כלל עץ אורן או מייפל.
הצוואר הוא החלק הארוך של הגיטרה, שעשוי בדרך כלל עץ מהגוני או רוזווד. על הצוואר ישנם 19 סריגים ההיוצרים מרווחים, הנעשים צפופים יותר ככל שמתקרבים לתיבת התהודה של הגיטרה.
הראש הוא החלק הקטן בקצה הצוואר, שמכיל את המפתחות המשמשים לכוונון המיתרים.
המיתרים הם שמייצרים את הצלילים של הגיטרה כאשר הם רוטטים. בגיטרה הקלאסית יש 3 מיתרי ניילון (צלילים גבוהים) ו-3 מיתרי מתכת (צלילים נמוכים)
הגוף הגדול והצוואר הארוך יוצרים חלל תהודה גדול, שמאפשר למיתרים להפיק צליל חזק ומלא. המבנה הייחודי של הגיטרה הקלאסית הוא זה שמעניק לה את הצליל הרך והעגול האופייני לה.
איך לבחור גיטרה קלאסית?
אחרי שמחליטים להתחיל לנגן, עולה השאלה, איזה גיטרה לקנות למתחילים. כדאי לשקול מספר גורמים חשובים שישפיעו על חווית הנגינה ועל התקדמות התלמיד:
תקציב - גיטרות קלאסיות יכולות לנוע במחירים שונים, החל מכמה מאות שקלים ועד אלפי שקלים והן זולות משמעותית ביחס לאקוסטית ועל אחת כמה וכמה ביחס לחשמלית. כדאי לקבוע את התקציב לפני שאתם מתחילים לחפש גיטרה. כמו בכל תחום אחר, מותגים ודגמים מוכרים הם לרוב יקרים, אך אפשר למצוא גיטרות מצוינות לנגן המתחיל גם במחיר נמוך יחסית.
גודל הגיטרה - גיטרות קלאסיות מגיעות בכמה גדלים שונים. גודל הגיטרה צריך להתאים למבנה הגוף והידיים. הגיטרה חייבת להיות נוחה כדי לאפשר נגינה ממושכת בלי להתעייף.
גודל 4/4 הגודל הסטנדרטי - מתאים לרוב הנגנים מגיל 12 ומעלה.
גודל 3/4 - מתאים לגיל 8-12.
גודל 1/2 מתאים לילדים בגיל 5-8.
גודל 1/4 מתאים לפעוטות מתחת לגיל 5.
נסו את הגיטרה - חשוב לנסות גיטרות שונות ובגדלים שונים, רק ככה אפשר לדעת אם היא נוחה לנגינה ואם אתם אוהבים את הצליל שלה. גם אם קיבלתם הרבה המלצות, אין תחליף להתנסות ולחוויה האישית.
עיצוב – גם זה חשוב. כי כשאוהבים את המראה החיצוני של הגיטרה, יותר מתחברים אליה ויש יותר רצון לנגן.
ניידות- היכולת לנייד את הגיטרה הקלאסית בקלות לכל מקום ללא צורך בחשמל, היא משמעותית מאוד.
בונוס: טיפים לטיפול בגיטרה קלאסית
גיטרות קלאסיות צריכות להיות מטופלות היטב כדי לשמור על צורתן ועל הצליל שלהן. כך תשמרו על הגיטרה שלכם לאורך זמן:
שמרו את הגיטרה במקום יבש ומאוורר ורצוי בתוך נרתיק או הארגז. לחות גבוהה יכולה לגרום לגיטרה להתעוות או להינזק.
נקו את הגיטרה באופן קבוע. אפשר להשתמש במטלית יבשה או ספוגית לניקוי.
הימנעו מלהפיל את הגיטרה. נפילה יכולה לגרום לה נזק ולפגוע בכיוון המיתרים.
כוונו את הגיטרה באופן קבוע. זהו תהליך פשוט שניתן ללמוד בקלות.
אם הגיטרה נשמעת לא טוב, מזמזמת או יוצאת מכיוון, קחו אותה לטכנאי גיטרות, או לחנות שבה קניתם אותה.
מוכרחים להתחיל לנגן
אז אם אתם מעוניינים להתחיל אבל לא בטוחים איזה גיטרה לבחור, אז אני כאן לעזור. אני אסף חסקי, נגן גיטרה ומורה לנגינה כבר מעל 20 שנה. מלמד קורסים פרונטליים ודיגיטליים (פרטניים וקבוצתיים) ללימוד גיטרה לילדים ולמבוגרים.
אתם מוזמנים להתקשר ולהתייעץ בנושא של בחירת גיטרה או בכל שאלה אחרת בטלפון: 052-2811334